Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fák gyógyító hatásáról

2014.11.14

 

A gyógynövények ismeretében és szeretetében nőttem fel. Mindig is érdekelt, hogy melyik mire jó, vagy melyikből lehet a legfinomabb teát készíteni. Így számomra sem volt ismeretlen a régi mondás, hogy Fűben, fában orvosság. Az első részét még értettem is, hiszen az általunk gyűjtött gyógynövények többsége lágyszárú növény volt. Na de fában orvosság? Hol tudna a fában gyógyító erő lakozni? Gondoltam a gyümölcsében vagy a virágában, mert több fa és bokor gyümölcsét gyűjtöttük. Kicsit alaposabban utána nézve tudtam meg, hogy a legtöbb fának a levele, kérge, sőt a nedve is gyógyító hatással bír. Íme ezek közül néhány, melyek környékünkön is előfordulnak:

Közönséges nyír:

Fiatal leveleit és kérgét használják gyógyászati célokra. Levele vízhajtó- és gyulladáscsökkentő tulajdonságú, így sikerrel alkalmazható ödémák, reuma és köszvény kezelésére. A szárított levelekből készült tea enyhébb húgyúti gyulladások esetén hatásos.

Egyes hatóanyagai vírusellenes hatásúak, így szemölcsök kezelésére is alkalmazható, a levelekből készített tinktúra vagy főzet. Egyéb bőrbetegségek gyógyítására (ekcéma, pikkelysömör) a kéregből készült főzetet használják.

Tavasszal a fákat megcsapolva érdekes ízű folyadékot nyerhetünk, mely „nyersen” is fogyasztható, de különleges bort is készíthetünk belőle. A nyírfalének (virics) immunrendszer erősító, méregtelenítő hatása van.

Közönséges dió:

Ha szóba kerül a dió, egyből a sütemények jutnak eszünkbe, pedig gyógynövényként is példásan megállja a helyét. Számos betegség orvoslásában vagy megelőzésében segítségünkre lehet.

Termése finom és fontos táplálék, gazdag vitamin és ásványi anyag forrás (E-vitamin, mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, szelén). Rendszeres fogyasztásával megőrizhetjük egészségünket, megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződés és trombózisveszély kialakulásának kockázatát.

A sütemények szénhidráttartalmát csökkenthetjük, ha liszt helyett őrölt diót használunk, ez főképp a cukorbetegek számára segítség.

Egyre nagyobb teret hódít a csonthéját még nem kifejlesztett, belül puha zöld dió fogyasztása, felhasználása. Különleges likőröket, eszenciákat, lekvárt vagy befőttet készíthetünk belőle, mely amellett, hogy finom, egészséges is. A zöld dióból készített szirup magas C-vitamin és vas tartalma miatt kitűnő gyomor- és vértisztító, fertőtlenítő hatású, és segít a vérszegénység, levertség elleni küzdelemben is.

A leveléből készült teát használhatjuk a bélflóra egyensúlyának visszaállítására, illetve vér- és nyirokkeringési problémákra. Főzetét külsőleg alkalmazva borogatásként, lemosásként, egészségesebbé, erősebbé teszi a bőrt, serkenti a hajhagymák növekedését, de különféle bőrproblémákat is orvosolhatunk vele: pattanások, ekcéma, bőrfertőzések, fekélyek.

A kopácsot (zöld külső héj) megszárítva étvágyjavító teát készíthetünk. A dióhéj-tea pedig megfázás esetén kitűnő gyógyír.

Hársfák:

A virágzatot, illetve a 15-20 éves fák kérgét gyűjtjük. A szárított virágból készült teával, idegnyugtató hatásai miatt alvászavarokat orvosolhatunk. A tea izzasztó hatású, így megfázás esetén is alkalmazható, kiváló köhögéscsillapító szer. Az emésztés és veseműködés problémáira szárított kéregből készítsünk gyógyteát.

Vigyázat! Ha a virágból készített tea fogyasztása erős szívdobogást okoz, ne alkalmazzuk tovább!!!

Diós-csokis muffin (liszt nélkül)

Hozzávalók:

4 tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaó, 15 dkg darált dió, fél csomag sütőpor, 3 csomag vaníliás cukor/egy vaníliarúd, 3 ek. cukor/édesítőszer, 3 ek tej, 1 alma lereszelve.

Elkészítés:

A tojásfehérjékből, egy csipetnyi sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukorral, tejjel kikavarjuk. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszát, a reszelt almát, végül a fehérjehabot. A tésztát kikent muffin formába adagoljuk, előmelegített sütőben, kis lángon, 30 perc alatt készre sütjük.

Zöld dió befőtt

Hozzávalók:

áztatáshoz:1 kg zöld dió, fahéjrúd, szegfűszeg. sziruphoz: 1 liter víz, 50 dkg cukor, 2 citrom leve és reszelt héja, 1 tk. citromsó, 3 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

A megmosott dió végeit levágjuk és villával alaposan megszurkáljuk. Egy nagy befőttes üvegbe helyezzük az így előkészített diót és feltöltjük vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, majd 10 napig ázni hagyjuk. A vizet naponta cserélni kell! Az áztatási idő lejártával a diókat feldaraboljuk, a cukorból, citromléből egy liter vízzel szirupot főzünk. Amikor besűrűsödött a szirup, hozzáadjuk a diót, néhányszor átforgatjuk, majd befőttes üvegbe kanalazzuk, és hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.

 

Török (Nagyy) Ágota