Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretem a levendulát

2014.08.11

 

Elbűvöl az illata, a színe, a semmivel össze nem téveszthető íze. Szeretem, mert sokoldalú növény. A legjobb mégis az benne, hogy a kertben termeszthetem a kamilla, citromfű, menta és körömvirág mellett.

Az egész rajongásom a levendula iránt egy kirándulással kezdődött. Tihanyban voltunk, a Csúcs-hegyen található őslevendulásban. Ez a hegy nyáron, levendulavirágzáskor lilába öltözik, és számos turista, lepke és méhtalálkozó helyé válik. Az itt megtapasztalt nem mindennapi hangulat, szín- és illatvilág ragadott magával olyannyira, hogy máig nem múlt el a levendula-függőségem.

Mit érdemes tudni a levenduláról?

Eredetileg a mediterrán vidékeken őshonos dísz-, gyógy-, fűszer- és iparnövény. 30-60 cm magasra megnövő, illóolajban gazdag, lila virágú, jellegzetes illatú félcserje. Virágzási ideje június-augusztus. Ha a cserjét nem gyengíti meg aszály vagy fagy, akár 30 évig is elélhet.

Két levendulafajta létezik: a francia-levendula és a széles levelű. Az előbbi apró, sötétlila virágú, keskenylevelű és illatos. Az utóbbinak nagyobbak a virágai, sok kámfort és cineolt tartalmaz, így háromszor több olajat nyernek belőle, viszont kevésbé illatos.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, főként tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Manapság már nem csak Európában (Provence, Norfolk, Kastellaun, Tihany) hanem Ausztráliában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államok déli részén is megtalálható, ahol hatalmas ültetvényeken termesztik. Virágzata értékes, melyet megszárítanak vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolaját.

A kozmetikai- és parfümipar széles körben hasznosítja. Különleges illatanyaga és jótékony hatásai miatt számos krém, gél, parfüm és egyéb szépségipari termék alkotóeleme.

Fűszernövényként virágzatát elsősorban édes ételek és italok (fagylaltok, sütemények, különféle desszertek, lekvárok, szörpök) elkészítéséhez használhatjuk, míg leveleivel hús- és gombaételeket tehetünk különlegessé. A provencei fűszerkeverék egyik fontos összetevője.

Gyógynövényként is igen sokoldalú. Szárított virágzata és illóolaja egyaránt alkalmazható ezen a téren. A virágzatból teát készíthetünk, mely fájdalomcsillapító, görcsoldó és nyugtató hatású. De bátran használhatjuk idegesség, migrén, ízületi gyulladás és reuma esetén is. Amennyiben alvászavarral küzdünk, készítsünk levendulával töltött nyugtató párnát, és lefekvés előtt igyunk egy pohár levendulateát. A levendulaolajat kockacukorra cseppentve emésztési gondjaink kezelésére használhatjuk. Külsőleg pedig különféle bőrproblémákat (ekcéma, pattanás, pikkelysömör), illetve rovarcsípést orvosolhatunk vele.

Kiválóan alkalmazható aromaterápiás növényként is. Illatpárnákat, fürdősót, masszázsolajat készíthetünk belőle. Segítségével megvédhetjük a lakásunkat a „kellemetlen látogatóktól”. Erős illata miatt nem szeretik a rovarok, így a szúnyog, moly, tetű is távol tartható egy csokor szárított levendulával.

Nézzünk néhány kipróbált receptet ezzel a különleges összetevővel:

Levendula-szörp

Hozzávalók:

1 liter víz, 1 kg cukor, 2 citrom leve, 2 szál menta, 2 marék (szárított vagy friss) levendulavirág

Elkészítés:

A vízből és cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt és további két percig forraljuk. A tűzről levéve egy napot állni hagyjuk a keveréket, másnap leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőben tárolva több hétig is eláll. Szénsavas- vagy mentes vízzel keverve egyaránt kiváló frissítő lehet.

Levendula-méz

Hozzávalók:

1 üveg méz, 8 ág levendula

Elkészítés:

A mézben elkeverjük a levendulavirágokat, majd együtt felmelegítjük. Üvegbe töltjük, kihűlés után máris fogyasztható.

Provencei fűszerkeverék

Hozzávalók:

3 tk kakukkfű, 1 tk citromfű, 2 tk rozmaring, 2 tk zsálya, 3 tk oregánó, 2 tk levendula, 2 tk borsikafű, 1 tk édeskömény

Elkészítés:

A szárított hozzávalókat összekeverjük, sötét üvegben vagy dobozban tároljuk. Az így kapott fűszerkeverék jól illik hal-, vad- és zöldségételekhez.

 

A fentiek ismeretében érdemes kertészetből beszerezni egy-két tő levendulát, mert akár lakásban, akár kertben nevelve sokrétű örömünk telhet benne.

 

Török Nagy Ágota