Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prioritás a községi és mezei utak rendbetétele

2014.08.11

 

Beszélgetés Ferencz Alajossal, a község polgármesterével 2014 –es év beruházásairól

Milyen fejlesztések történtek az elmúlt félévben?

Annak ellenére, hogy az elmúlt fél esztendőben rengeteg megvalósíthatósági tanulmányt hagyott jóvá a tanács a fejlesztések szempontjából ez az év elég szegényesen indult. Az oka első sorban az, hogy az év elején még pénzbeli lemaradásaink voltak az előző év beruházásaiból, és addig, amíg az első negyedévben nem tudtuk az adósságot törleszteni, más beruházást nem tudtuk indítani. Gondolok itt a kultúrházra vagy a dormai uniós alapokból készült útra, amelynek a TV A-ját finanszírozni kellett.

Most ebben az évben, mint már említettem, sok megvalósíthatósági tanulmány készült. Elsősorban a mezei és községi utakra elkészült tanulmányokat szeretném megemlíteni, ezekre vannak előtanulmányok és technikai tervek. A mezei utak javítását szerettük volna megkezdeni, de az időjárás miatt ez nem sikerült, hiszen az elmúlt két hónapban szinte nem volt olyan nap, amikor ne esett volna az eső, nagyon szétáztak ezek az utak és jelen pillanatban lehetetlen dolgozni rajtuk. Mi még próbálunk pénzalapokat szerezni a községi utakra, főleg azokra az útszakaszokra, ahol befejezik az ivó- és szennyvíz hálózat bővítését, mint Felszeg, Rétutca, vagy Alszeg.

Ebben a folyamatban is a cég nagy ellensége az időjárás, hiszen nem tudják tartani azt az ütemtervet, amit a szerződés alapján nekik kötelező volna, és ezért történik az is, hogy ilyen állapotba kerültek az utcák.

Több munkacsoportot is láthatunk dolgozni a község területén

Egy marosvásárhelyi és egy régeni cég konzorciumának munkatársai az ivó – és szennyvíz hálózat kiépítésén dolgoznak, a munka a HarVíz által lett megversenyeztetve és ezt ez a konzorcium nyerte.

Ez a munka a költségvetésünket érinti, hiszen az elvégzett munkálat 1,8%-át kell kifizetni, ezt az összeget még nem ismerjük, de ha arra számítunk, hogy a munkálat értéke több mint 22 millió lej, akkor ez a százalék is elég megterhelő tud lenni.

Már többször elmondtam az embereknek, hogy legyenek türelemmel, hisz tudom, hogy gonddal jár főleg a kis utcákban, egyrészt azért mert korlátozódik az emberek mozgáslehetősége, másrészt azért mert ezeken a feltúrt utcákon, ebben az esős időben nehéz a közlekedés még gyalog is. De ezeket a munkálatokat be kell fejezni annak érdekében, hogy a közművesítés befejeződjön, hogy az utcákkal lehessen azután majd dolgozni. Prioritásként szerepel a terveink közt a munkálatok után a főutcák burkolása.

Költözött a piac, melyek voltak az okok a költöztetésre és az új hely kiválasztására?

Az új hely kiválasztásában nagy választási lehetőségünk nem volt, sokat gondolkodtunk és sokat vívódott a tanács is, az egyértelmű, hogy ahol volt az nem volt megfelelő hely és nem volt mibe válogatni, hisz az új hely a község tulajdonába kellett legyen.

Itt voltak pro és kontra vélemények és hosszas tárgyalás után úgy láttuk, hogy ahhoz, hogy ki tudjuk használni azt az ingatlant, rendbe is tudjuk szedni, hogy ne hulljon szét a továbbiakban, valamilyen rendeltetést kell kapjon. Én úgy látom, hogy normális civilizált körülmények között, főleg, ha fejleszteni is lehet, minden termelőnek lehetőséget biztosít, hogy árusítsa termékeit.

A tűzoltó alakulat eszköztára bővült egy tűzoltóautóval….

Ezt az autót a közbirtokosság vásárolta meg, mi emellett egy pályázatot nyertünk, amelyre már szerződést is kötünk, ezek különböző felszerelések megvásárlását teszi lehetővé európai uniós alapokból, ugyanúgy ahogy megvásároltuk a kultúrotthon hangosítását és világítását. Ennek a két pályázatnak az összértéke 20.0000 euró.

Az autó nagyon fontos, hiszen ez a régi autó már olyan állapotban van, hogy bármikor  meghibásodhat olyan mértékben, hogy nem tud részt venni sürgősségi esetben.

Ha már bővítettük az önkéntes tűzoltó alakulat felszereltségét, akkor gondolkodnunk kell azon, hogy olyan helyet teremtsünk, hogy ezek az autók télen is működőképesek tudjanak lenni.

Jövőbeni tervek…

Miután befejeződnek ezek az infrastrukturális fejlesztések, amelyek határideje jövő év december vége, akkor mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni a községi és mezei utakra,  ezért készítgettünk terveket is. Amennyiben az év végén vagy jövő év elején pályázati kiírások lesznek, akkor elsőként lépni tudunk ezekkel a projektekkel.

Azt látom, hogy egyik legfontosabb dolog a mezei utakat rendbe tenni, hisz hála Istennek még az emberek művelik földjeiket és ezért ezeknek az embereknek hozzáférhetőséget kell biztosítani a tulajdonukba levő területeikre.

Ugyanúgy fontosnak tartom azt is, hogy a községi utak is kerüljenek jó állapotba, természetesen csak azután, miután befejeződnek ezek a fejlesztések. Azért is, mert azt látom, hogy ahol az utak rendben vannak, ott a község képe megváltozik.

Ami még erre az évre tervbe van véve és remélem, hogy sikerülni fog, az az  lenne, hogy a kultúrház környékét rendbe rakjuk. Tekintve azt, hogy a Múzeum Egyesület a tulajdonába levő házakat nem működteti így ezeknek a házaknak megfelelő helyet kell találni és onnan elszállítatni, és a kultúrház környékét kialakítani, parkírozási lehetőséget, zöldövezetet létrehozni, hogy ha már a kultúrház belseje rendbe van téve, akkor hasonlóképpen a külseje is legyen rendben.

Ezt szeretnénk az idén megvalósítani, hiszen lehet, hogy rendelkezzünk a szükséges pénzalapokkal.

Ugyanúgy szeretnénk dolgozni a meglevő közösségi házzal, kívülről sikerült felújítani, reméljük, hogy sikerül a belsejét is rendbe tenni, hiszen ez a község tulajdonába van, és megfelelő rendeltetést adni ennek a helyiségnek. Valószínű, hogy ebben az évben nem sikerül befejezni, de számításaim szerint augusztus közepe fele neki foghatunk a munkálatnak.

Más közölni való a lakosság fele…

Lássuk, hogy milyen szélsőséges az időjárás. Amikor 50-60 liter eső zúdul le egyszerre, akkor ezt a sáncok nem bírják felfogni, ezért a porták előtt rendbe kellene tartani a lefolyókat. Akkor, amikor lezúdul ez a sok víz, azon kívül, hogy egymás torkánnak esnek az emberek, ez nem oldja meg a problémát.

Kérdezett és lejegyezte: Bartha Hajnalka