Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feketeribizli-termesztés Csíkszentdomokoson

2014.07.17

images.jpg

 Antal István 1000 feketeribizli-tövet ültetett Csíkszentdomokos alsó felében. A látogatás előtti egy-két napban már leszüretelték a bogyókat, így a sajtó munkatársai már kipréselt gyümölcslevet találtak a konténerekben. A termésből kizárólag szörp készül, amely annyira népszerű a vásárlók körében, hogy Antal Istvánéknak nem kell üzletben vagy vásárokon árusítaniuk, hiszen már helyben felvásárolják azt.

– Idén kifejezetten jó volt a termés, körülbelül 500 kilogramm ribizlit szedtünk. Tavaly ennél sokkal rosszabb évet zártunk, akkor csak 300 kilót sikerült begyűjtenünk. A ribizlit a Hargita Megyei Agrárkamara keretében működő Székely Konyha Egyesületnél, pályázaton nyert gyümölcspréssel őröljük le, ezt a csíkdánfalvi közösségi konyhától kaptuk kölcsön – mondta a ribizlitermesztő hozzátéve, hogy reményeik szerint a jövőben nagyobb területen, több gyümölcsöt termeszthetnek, amiből a szörp mellett lekvárt is készítenének.

Forrás:www.borbolycsaba.ro

A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Ezzel szemben szörpnek és bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital. Dzsem is készíthető belőle. A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

Forrás: Wikipédia