Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Év végi elszámolás.... Beszélgetés Ferencz Alajossal, a község polgármesterével

2016.02.03

 

Köztudott, hogy költségvetésileg elég szegényesen indult az év, milyen infrastrukturális beruházásokkal gazdagodott a község lakossága?

Augusztusig gyakorlatilag a helyi adókból éltünk, és az állami költségvetés módosítása  után megkaptuk azokat az összegeket, amelyekhez jogos lett volna a község, az áfa és a jövedelmi adó visszaosztásából, amelyet az eredeti költségvetés megvont, és ezek segítségével sikerült azokat a beruházásokat beindítani, amelyek már részben év elején elkezdődtek, vagy elterveztünk.

Utak szempontjából  sikerült leaszfaltozni a kisalszegi utcát, amelyet teljes mértékben helyi költségvetésből fedeztünk  és 357.000 lej volt az értéke, valamint sikerült befejezni a szedlokai utca  leaszfaltozást teljes egészében, itt a Megyei Tanácstól kaptunk segítséget, az értéke 470.000 lej.

A mentőállomás és az egészségház körüli parkosítást, zöldövezet kialakítását is sikerült befejezni, amelynek az értéke 178.000 lej volt.

Ugyancsak a Megyei Tanácstól kértünk segítséget  a  buszmegállók kicserélésére, amelyek a tél folyamán elkészülnek.

Áskálások” folynak a községben, látjuk-e már a végét?

Reményeim szerint jövő júniusig zajlanak majd  a munkálatok, de ez az időjárástól is függ. E tekintetben türelmet kérek mindenkitől, hiszen minden olyan porta, amely előtt rendszer van kiépítve, víz – és szennyvíz csatlakozókat és aknát kap teljesen ingyen.  Vannak olyan falurészek, főleg a kicsi utcák, amelyek kimaradtak a tervből, ezek csatlakoztatására is sor kerül amikor a többi munkálattal végeztek.

Mielőtt a jövőbeni tervekről beszélnék meg kell jegyeznem, hogy a sem a polgármesteri hivatal, sem az iskola működése nem került veszélybe, az alkalmazottak és a beteggondozók fizetése 100%-ban ki lettek fizetve, nincs kifizetetlen számlánk sem.

Jövőbeli tervek?

Az egészségügyi ház és a mentőállomás külső felújítást szeretnénk végrehajtani, ami még tervben van véve, az a megfelelő garázs építése a tűzoltó autóknak és megfelelő levéltár kiépítése, ha megfelelő pénzügyi lehetőségeink lesznek.

Az uniós pályázatok  benyújtásához tervek vannak készülőbe a bogdani és rezi mezei utak feljavítására, valamint a régi étkezde helyére olyan napközi otthon kialakítására, amely rendelkezni fog kellőképpen felszerelt konyhával is.

A ravatalozó kivitelezőjének is már nagyjából sikerült kifizetni tartozásainkat az alábbi táblázat alapján, még van 1.597 lej tartozás, és szeretnénk az épület hátsó részén is a lépcsőt elkészíteni, hogy az emeleti termeket is használni lehessen. Épp ezért felkérjük azokat a lakosokat, akik még nem törlesztették  hozzájárulásukat a ravatalozó építéséhez, hogy tegyék meg  minél hamarabb.

Közbirtokosság által kifizetett: 476.141 lej

Lakosság által kifizetett: 119.500 lej

Község által kifizetett: 132.294 lej

Megyei Tanács támogatása: 47.000 lej

A község minden lakójának kívánok békés, boldog ünnepeket és Új Évet!

Lejegyezte: Bartha Hajnalka