Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márton Áron püspökre emlékeztünk

2015.02.16

 

Az egy éve, Kolozsváron megnyitott Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából rendezett emlékév záróünnepségére került sor községünkben.

Az Ifjúsági Szervezet és a Márton Áron Múzeum által szervezett megemlékezésen szép számban vettek részt helybéliek,

környékbeliek, mindazok, akik Márton Áron püspök tisztelői.

A megemlékezés nyitányaként Gál Mihály, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Alapítvány elnöke a Kiáltó Szó című pódiumműsorának részletét adta elő, melyben tolmácsolta Márton Áron püspök úr szavait is.

A megemlékezés központi mozzanata Ft. Csíki Dénes, nyárádköszvényesi plébános visszaemlékezése volt, amelyet Ferencz Kornélia, a Mária Rádió önkéntes munkatársa moderált. A plébános 1973 és 1978 között volt a boldogemlékű püspök személyi titkára, visszaemlékezésében képekkel illusztrálva személyes élményekről mesélt. A megemlékezésre összegyűltek előtt megelevenedett a „Kegyelmes Úr” alakja, és nemcsak az egykori titkár, hanem a megemlékezők szeme is könnybe lábadt az elmesélt történetek hallatán.

A megemlékezésen jelen volt Papp László, a Mustármag közösség vezetője, aki a hamarosan megrendezésre kerülő Márton Áron nagyjátékfilm részleteitől beszélt a jelenlévőknek.

A rendezvény utolsó mozzanataként levetítésre került a Petényi Katalin és Kabay Barna által rendezett Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm Márton Áron püspökről szóló része. A megemlékezők a dokumentumfilm révén átláthatták a Securitate tevékenységét, Márton Áron ellen kifejtett munkáját, ugyanakkor láthatták, hogy milyen körülmények között kellett szenvedjen a különböző börtönökben.

A megemlékezés végén a megemlékezőkhöz maga a Nagy Püspök szólt egy archív felvételről, szavai több évtized távlatából is erősen hatottak híveire.

Rendezvényünk méltón zárta az emlékévet, amely során egyházmegye-szerte több megemlékezés került megszervezésre, azokkal is hozzájárulva Isten szolgája Márton Áron püspök emlékének ápolásához, segítve a boldoggá avatást, hogy „tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára.”

 

Bőjte Csongor