Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol „vásárolható” a nyugalom?

2015.02.16

 

Szegénység, irigység, gőg, hazugság, félelem – erről is szó volt Kiss Ulrich jezsuita szerzetes január hónap folyamán  a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián tartott előadásán. Egyház és pénz: Isten fizesse! cím alatt elhangzottak kőkemény kijelentések, még ha nevettető köntösbe csomagolva is. Sok kérdés, pár állítás, kevés útmutatás. Mert az előadó úgy tartja: „Ha tudnám, akkor sem mondanám meg a tutit, mert az rossz pedagógia. A jó tanár megmutatja diákjának, hogyan fedezze fel az igazságot.”

Tényleg az az életem célja, hogy gazdag legyek? - szembesítette a kérdéssel hallgatóságát a szerzetes. A siker hajszolása, az állandó aggódás és rohanás helyett egy másik életformát ajánlott: „Minden délben és minden este nézzek vissza az elmúlt fél napra, és értékeljem ki, hogy mi is történt. Mik azok az események, amelyek felém áramlottak? És mi az, amit én csináltam mindebből? Rá fogtok jönni, hogy tulajdonképpen a velünk történő dolgoknak igen kis részét csináljuk mi, a többi történik velünk. Aztán hálát adok az Úrnak mindazért, ami történt velem. Azért is, amit első pillanatban buta fejemmel rossznak tekintettem. Ez a napi feladat. Mert napi szinten történnek az igazi dolgok. Mert egy hónap áll 28-31 napból. Egy év áll 12 hónapból, és az élet áll 70-80 évből. Ez a keret. Utólag nem tudunk változtatni rajta, csak a kiértékelésén. Ezért jó a napi értékelés. Erre azt mondják sokan, hogy erre nekem nincs időm. De akkor ez egy elhalasztott beruházás. Az életben is, mint a piacon, verseny van. Az a fontos, hogy tudd a nap huszonnégy órájából a maximumot kihozni. Nem kizsákmányolva, és nem kipréselve, hanem pánik nélkül. Mert minél nyugodtabban éled meg a napjaidat, annál többet hozol ki belőlük. A lehetőségeid ugyanazok, hogyha kapkodsz, vagy ha nyugodt vagy.”
E javaslattal azonban nem ért véget a jezsuita előadása, volt ráadás is. Válasz arra a kérdésre, hogy miként lehet megszerezni a nyugalmat? Mint mondta: „Erre két kulcs van. Egyik, ha eleget alszol, a másik, ha eleget imádkozol.”

 

Balázs Katalin

www.romkat.ro