Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NYELVTANULÁS A KÖZSÉGI KÖNYVTÁRBAN

2015.05.06

Január második felében indítottuk útjára a községi könyvtárban azokat a délutáni foglalkozásainkat, amelyek segítségével előkészítősöktől hetedik osztályig ( 235 gyermek) mindenki hatalmas energiával, pozitív hozzáállással és jókedvvel próbálja elsajátítani a román nyelvet.

 A program célja, hogy a gyerekek úgy tanuljanak, úgy ragadjanak rájuk a szavak, mondatok, kifejezések, hogy közben azt észre sem veszik. Ezáltal nem nehézségként és kényszerként fogják fel ezeket az órákat, hanem egyfajta kikapcsolódásként, hiszen itt végre nincsen tanterv, napló, jegyek, felelés és felmérő.

Az első pár hét elégséges volt arra, hogy rájöjjünk, melyek a legfőbb nehézségek, mely dolgokra kell nagyobb hangsúlyt fektetni és mi az, amit nagyon sokat kell gyakorolni. A kicsiknél nagyon könnyű dolgom van, ha kifejezhetem így magam, velük egy élmény minden óra, hiszen ők még csak most ismerkednek ezzel a nyelvvel, lelkesek nagyon és úgy gondolom egy tanár számára ez a legnagyobb segítség. A nagyok esetében már más a helyzet. Ők már tisztában vannak nehézségeikkel, tudják mi az, amit nem tudnak, mi az, amit nem értenek és el is mondják mindezt, így tudom, mi az, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetnem. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még hetedik osztályban sem tudnak olyan alapvető dolgokat, mint megalkotni helyesen egy hosszabb mondatot, az igéket elragozzák, de ha mondatba kell őket foglalni már nem sikerül a megfelelő igeidő, személy és szám használata, ebből következik, hogy olyan alapvető dolgok is nehézséget okoztak, mint a bemutatkozás.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy amikor a pályázat íródott, én felépítettem egy tervet, ami szerint dolgozni fogok, de nálam előtérben a gyerekek igényei vannak.

Az órák célja kizárólag a román nyelvű kommunikáció javítása, fejlesztése, nem foglalkozunk az iskolai dolgokkal, az ott tanultakkal, a foglalkozások szabadok, és függetlenek, a szabályokat közösen hozzuk a gyerekekkel.

Gyorsan telnek a hetek, hónapok. Közben volt itt minden, rengeteg betegség, támadások, kételyek.

Mindezek ellenére kijelenthetem, hogy máris eredményt mutathatunk fel. Az ünnep előtt megtörtént a második tudásfelmérés, a gyerekek pedig elváráson felül teljesítettek. Igaz, hogy egy témával eltöltöttünk, ha kellett két órát is, de meglett az eredmény. Próbálunk olyan témákkal foglalkozni, olyan dolgokat tanulni, amit a gyerekek a mindennapokban használhatnak. A témaválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a gyerekek érdekesnek találják az adott témakört, hiszen ha érdekli őket valami, arról sokkal szívesebben tanulnak. Ezek a dolgok pedig meg is maradnak a tapasztalatok alapján.

Kicsit szeretnék kitérni a módszerekre, amelyek segítségével dolgozni próbálok. Mivel a kicsik, gondolok itt az előkészítősökre és az első osztályra, még nem írnak románul, így az ők esetükben sajnos nem tudom másképp felmérni, mi marad meg egyik hétről a másikra, mint szóban vagy pedig úgy, hogy a gyerekek lerajzolják, amire emlékeznek, utána mindenki elmeséli, mi szerepel a rajzán, és egymást kiegészítve ismételünk.

A másik nagyon fontos dolog, amit szeretnék megjegyezni, ezek az órák kizárólag azért vannak, hogy a gyerekek kommunikációs képességét fejlesszük. Viszont sajnos nem elégséges, ha csak szóban néha megemlítünk dolgokat, amikor szókincset fejlesztünk, jó, ha lejegyzeteljük a szavakat, mert ezeknek később hasznát vehetik a gyerekek. Soha nem kapnak házi feladatot, vagy bármit, amit otthon kell megtanulniuk. Nem áll szándékunkban terhelni őket ilyesmivel, csak és kizárólag az órák keretén belül tanulunk, ismételünk stb.

Az eredményekkel, melyeket a három hónap alatt sikerült elérni, meg vagyok elégedve, hiszen ha csak pár szó, vagy mondat, vagy az igék helyes használata, akár fogalmazó készség ráragad a gyerekekre, akkor máris hatalmas eredményt értünk el.

Csodát ennyi idő alatt ennyi gyerekkel heti ötven percben senki nem képes tenni, de ami tőlem telik azt megteszem és remélem ez egyszer a gyerekek javára fog válni.

Köszönetet mondunk a Fundatia Mereu Aproape alapítványnak és a községi könyvtárnak.

Román Szidónia