Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőre hajtott diákok

2010.09.15

 

November elsejétől valamennyi iskolás újból almát kap a tej és kifli mellé, az erről rendelkező kormányhatározat viszont azt is leszögezi, az almaprogramot járulékos tevékenységekkel kell kiegészíteni. A diákoknak így kötelező lesz ellátogatniuk gyümölcsösökbe, termőföldekre, vagy mezőgazdasági témájú versenyeken kell megtanulják, mi hol terem.

 

Kép

 

Több mint három hónapon keresztül almát is fognak kapni az iskolába járó diákok, miután a román kormány augusztus 25-én kiadott 905-ös számú határozatában megszabta annak megvalósítását és finanszírozását. Ennek értelmében november 1-jétől legtöbb 93 napon keresztül ingyen alma jár a diákoknak, a programot pedig a helyi önkormányzatoknak kell lebonyolítaniuk.

Az almaprogramhoz idéntől azonban járulékos tevékenységek is kapcsolódnak – a kormányhatározat ugyanis leszögezi, a diákok számára gyümölcsösökbe, zöldségfarmokra, mezőgazdasági kiállításokra és vásárokra tett látogatást kell szervezni, esetleg olyan versenyeket tartani, amelynek díja egy olyan szakmai gyakorlat, amelyen a tanuló fejlesztheti mezőgazdasági-kertészeti ismereteit. A harmadik lehetőség szerint pedig didaktikai anyagokat, nyomtatványokat kell adni a gyerekeknek, amelyekből megtudhatják, a friss gyümölcs és zöldség fogyasztásának fontosságát.

A határozat szövege eddig még kevés tanintézménybe jutott el, ezt tükrözi legalábbis az iskolaigazgatók és pedagógusok hitetlenkedő és csodálkozó reakciója. És bár első hallásra legtöbben furcsa és fölösleges döntésnek minősítették, akadtak olyan vélemények is, köztük például a Ferencz S. Alpár főtanfelügyelőé, amelyek a diákoknak a négy fal közül való kimozdítását szorgalmazzák.

Noha a megvalósításon még nem gondolkoztak, mindenképp nyitottak a hasonló kezdeményezésre a korondi iskolában. Amint azt Fülöp Erzsébet igazgatónő lapunknak elmondta, ők inkább a nyomtatványok készítését vagy ismeretterjesztő filmek bemutatását tartanák a jobb megoldásnak, ettől függetlenül nem zárkóznak el a versenyektől vagy a gyümölcsöslátogatástól sem – mint fogalmazott, a faluban akad olyan gazda, aki rendelkezik egy-egy kisebb gyümölcsössel, így ezeknél lehetne látogatást tenni a diákokkal.

Nem döntötte el a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium sem, melyik lehetőséget választja, Varga László igazgató azonban leszögezte, a korlátozott idejű – mintegy 18 héten keresztül tartó – akció semmiképpen sem örvendetes, jobb lenne azt is a tej-kifli programmal párhuzamosan és ugyanolyan időtartammal megvalósítani.

Fülöp László, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskola igazgatója is lapunktól értesült a határozatról, és – mint fogalmazott – „startból furcsállja” azt, bár nem utasítja el az olyan kezdeményezéseket, hogy a diákok alaposabb ismeretekre tegyenek szert. A vezető szerint szinte valamennyi gyerek udvarában van gyümölcsfa, így nem szükséges őket gyümölcsösökbe vinni, így feltehetően a további két lehetőség közül választanak majd.

Forrás:Hargita Népe